”Näistä syistä äänestän Huumosta eduskuntavaaleissa”

Teksti: Aino Haapala-Samuel.
En ole koskaan tavannut Hanna Huumosta. Hän ilmestyi yllättäen elämääni vaalikoneesta, väärästä puolueesta  ̶ tavallaan.

Olen kotoisin demarisuvusta ja siitä Suomen ainoasta autotehdaskaupungista. Äänestänyt presidentiksi Tarja Halosen ja Tuula Haataisen kaltaisia vahvoja naisesikuvia. Muissa vaaleissa olen kuitenkin usein surrut sitä, miten työn murroksen yllättämä SDP on möllinyt keskellä puoluekenttää, epätietoisena ja vähän eksyneen oloisena. Ei sellaista tehnyt niin mieli äänestää. Kun ei tiennyt mitä siitä seuraisi.

Siksipä olen päätynyt useimmissa vaaleissa äänestämään ihan toista puoluetta. Tulevaisuuspuoluetta, jonka mukaan ilmastonmuutos on Suomen vakavin turvallisuusuhka ja ihmisoikeudet koskevat kaikkia. Tuo puolue otti myös tosissaan työn muutoksesta ihmisille koituvat huolet, jotka luovat epävarmuutta ja turhia yhteiskunnallisia jännitteitä. Valmistauduin äänestämään heitä taas.

Kunnes luin puolihuolimattomasti Hannan vaalikonevastaukset.

Solidaarisempi Suomi: teot ja niiden hintalappu

Näissä vaaleissa päätetään Suomen suunnasta. Videolla kerron, mitä pitäisi muuttaa ja miten se muutos rahoitetaan kestävästi. #huumonen2019

Julkaissut Hanna Huumonen Keskiviikkona 20. helmikuuta 2019
Selailin Hannan blogia. Katsoin hänen vaalivideonsa .

Luin mitä kaikkea media on Hannasta vuosien varrella kirjoittanut. (Vinkki: Tekstiä on paljon – ja kaikki äärimmäisen vaikuttavaa!)

Minulle, vannoutuneelle vihreälle, tuli äkkiä pakottava tarve äänestää tätä ihmistä.

Minä äänestän tätä luonnonvoimaa, tätä ehtymätöntä idea- ja energiapankkia. Tätä korkealle tähtäävää nuorta äitiä, tätä pelotonta MV-lehden rahoituksen tyrehdyttäjää, opiskelijapolitiikan ja järjestötyön suunnannäyttäjää.

Haluan Hanna Huumosen eduskuntaan. Haluan hänet sinne taistelemaan vanhan ja uuden työn tekijöiden, sateenkaarijengin ja nuorten lapsiperheiden ja arvokkaan vanhuuden puolesta. Opiskelijoiden ja maahanmuutajien ja maahanmuuttajaopiskelijoiden ja hiilidioksidia köhivän, huonosti voivan maapallomme puolesta. Toimimaan periksi antamatta rasistista ja seksististä ja homofobista verkkovihaa ja vaientamisyrityksiä vastaan, kuten hän on toiminut ennenkin. Viisaudella ja sisulla. Lempeydellä, , huumorilla ja terävällä älyllä sekä ehtymättömällä aloitekyvyllä.

Äänestän Hanna Huumosta monesta syystä, listaan muutaman niistä alla. Kerro sinäkin Facessa, Instassa tai Twitterissä, miksi  sinä äänestät Hannaa! Lisää postaukseesi hashtag #huumonen2019 ja jaa, tägää, jaa 14.4. asti.

Maailmaa on todellakin mahdollista muuttaa. Tarvitaan vain rohkeita ihmisiä!

MINÄ ÄÄNESTÄN HANNA HUUMOSTA EDUSKUNTAAN KOSKA:

1. Hanna tuntee arkea ja ihmisiä tehtaan liukuhihnalta Europarlamenttiin
Hanna on 30-vuotisen elämänsä aikana nähnyt arkea ja tavannut ihmisiä niin patjatehtaan liukuhihnalla, mainostoimiston käsikirjoittajana ja spiikkaajana, päiväkotiavustajana kuin myyjänä tehtaanmyymälässäkin. Hän on ohjannut lukemattomia ryhmäliikuntatunteja ja toiminut Suomen ammattiin opiskelevien SAKKI ry:n yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin asiantuntijana sekä europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren avustajana Brysselissä. Hannan nykyinen päivätyö on SAKKI ry:n pääsihteeri. Hän ohjaa myös edelleen ryhmäliikuntatunteja.

I met this morning with Rainbow Rose, an organisation fighting for the defence of #LGBTI rights. We discussed current…

Julkaissut Martin Schulz Tiistaina 14. kesäkuuta 2016

Moninainen työkokemus antaa tälle tekevälle nuorelle naiselle harvinaisen laajan perspektiivin työhön, ihmisten arkeen, opiskeluun, toimeentuloon ja poliittiseen vaikuttamiseen.

Hänen ympyröihinsä kuuluvat nuoret amikset ja ne teinit, jotka eivät pääse edes aloittamaan amiksessa koska työvälineet tulevat liian kalliiksi . Hänen ympyröihinsä kuuluvat SDP:n mepit ja johto, suomalaisen koulutuskentän asiantuntijat, samaan aikaan nuorisopolitiikassa vaikuttaneet ja järjestöihmiset. Lahjakkaat turvapaikanhakijat ja sankarilliset sateenkaarityypit. Nuoret koti-isät ja -äidit ja eläkeikään ehtineet mummot ja vaarit. Tunnetut feministiajattelijat ja faktoja tarkistavat toimittajat.

Minä uskon, että tämä laaja perspektiivi ihmisten arkeen tekee Hannasta paitsi vahvan, myös mielipiteiltään humaanin ja lempeän. Juuri tällaista energiaa suomalainen politiikka juuri nyt tarvitsee!


2. Hanna katkaisi MV-lehden rahahanat SONKin johdossa
Hanna Huumonen on koulutukseltaan media-assistentti, ylioppilas sekä yhteiskuntatieteiden kandidaatti. Hänen koulutuspolkunsa ei kuitenkaan ollut ihan tavanomainen, sillä fiksu ja sanavalmis nuori nainen riistettiin jo Jyväskylän yliopiston luentosalin penkiltä filosofian laitokselle tuntiopeksi, ylioppilaskunnan hallitukseen ja Sosialidemokraattiset opiskelijat -järjestön sekä Opiskelijoiden liikuntaliiton puheenjohtajaksi.

Opiskelijajärjestöjen puheenjohtajana Hanna Huumonen ei turhia himmaillut. Demariopiskelijoiden järjestössä SONKissa pantiin merkille, etteivät viranomaiset saaneet suljettua rasistista, naisvihamielistä ja laitonta valemediaa MV-lehteä. Huumosen johdolla järjestö pisti pystyyn näkyvän kampanjan, jonka alla otettiin yhteyttä suoraan julkaisun mainostajiin, joista useimmat jättivätkin törkysivuston taakseen. Rahavirta tyrehtyi ja MV:n ruma kukoistuskausi päättyi. Huumonen ja SONK saivat saavutuksestaan Nuori toimija -tunnustuksen.

MV:n uljailta naistenpuolustajaritareilta Huumonen sai niskaansa sadistisen vihavyöryn, jonka takia joutui linnoittautumaan kotiinsa turvasumutteen kanssa. Kokemuksesta sisuuntuneena hän perusti yhdistyksen muiden verkkovihan kohteeksi joutuneiden tueksi. Huumonen toimii edelleen sen puheenjohtajana, etsien oikeudellista apua vihapuheen kohteille. Hanna ajaa myös rasismin ja vihapuheen määrittelemistä ja kirjaamista rikoslakiin. Koska netin vaientamisyritykset kohdentuvat etupäässä maahanmuutosta ja rasismista kirjoittaviin ja puhuviin naisiin, sukupuolen pitäisi olla viharikoksissa rangaistuksen koventamisperuste.

3. Hanna ja muut punavihreät pari-kolmekymppiset kääntävät SDP:n laivaa (ja tarvitsevat siinä apuamme)
Hyvinvointiyhteiskunnan perustajapuoluetta SDP:tä on koko 2010-luvun valiteltu vaivaavan vaikea sedättyminen ja tädittyminen. Vuonna 2009 puolueen opiskelijakannatus pistäytyi raikkaassa neljässä prosentissa. Jutta Urpilaisenkaan johtama demarit eivät hekään oikein näyttäneet vetoavan nuorempaan äänestäjäkuntaan – ehkä koska eroa entiseen ei oikein voinut erottaa?

Nykyinen demarijohto taas on päässyt yllättämään monet radikaaleine ilmasto-ohjelmineen. Suunnanmuutos johtuu siitä, että liikkeessä kuunnellaan nyt tosissaan Hannaa ja muita demarien tulevaisuuden johtajia. Itse asiassa koko SDP:n sosiaaliturvamalli eli Yleisturva -ohjelma on suoraan demarinuorten kynästä. Meidän äänestäjien tehtävä on kertoa puoluejohdolle, että suunta on oikea! Nuorten äänillä voisimme tehdä pienen vallankumouksen.

4. Pääministeri Huumosen hallituksen kärkihankkeista ensimmäinen olisi koulutus
Jos Huumosen Hanna pääsisi pääministerinä johtamaan hallitustunnusteluja, hallituskavereiksi mielivien tulisi pikaisesti allekirjoittaa ohjelma, jonka avulla koulutuksen rahoitus palautettaisiin, ihan ensiksi ammatillisiin oppilaitoksiin. Toisesta asteesta tehtäisiin aidosti maksuton ja oppivelvollisuusikää pidennettäisiin. Suomen ammattiin opiskelevien liiton pääsihteerinä Hanna tietää mistä puhuu. Tämä uudistus on tarpeen!

Iloiset koulutusleikkaajat tiedoksenne: ei siellä amiksissa voi tyhjissä luokkahuoneissa mitään oppia. Kolmivuotisen lukion todelliset kustannukset ovat Opetushallituksen mukaan arviolta 2 500 euroa. Ammatillisia opintoja ei voi useilla aloilla edes aloittaa, jollei ensin hanki mahdollisesti satojen eurojen arvoisia välineitä.

Ei enää ihmetellä miksi meillä on niin paljon nuoria, joilla ei ole toisen asteen koulutusta ollenkaan. Ei enää kummastella miksi opettajat uupuvat ja lahjakkaat yliopisto-opiskelijat jättävät tiedemaailman heti kun voivat. Toimitaan koko koulutuksen kentän hyväksi amiksesta korkeakouluihin! Ja kehitetään digitaalista korkeakouluopetusta niille, jotka asuvat kauempana opiskelukeskuksista. Korkeakouluasteella etäopiskelu on jo todellinen – ja perheystävällinen – vaihtoehto. Toisella asteella taas tarvitaan lähiopetusta.

5. Hanna toisi kestävän kehityksen läpileikkaavana teemana kaikkeen poliittiseen päätöksentekoon
Näissä vaaleissa tehdään historiaa. Koskaan ennen äänestäjillä ei ole ollut mahdollista valita useampien ilmastonmuutoksen torjumiseen kunnianhimoisesti suhtautuvien puolueiden joukosta. SDP:n keskustelua herättänyt tulevaisuuslinja on radikaali. Juuri siksi se tarvitsee ja ansaitsee kannatuksemme vaaliuurnilla.

Hanna Huumonen haluaa päättäjien kantavan vastuun Suomen hiilijalanjäljen pienentämisestä kestävälle tasolle. Suomen on oltava hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. SDP:n linjan mukaisesti seuraavan eduskunnan tulee varmistaa kaikille, myös pienituloisille, mahdollisuus tehdä tulevaisuusystävällisiä valintoja arjessaan. Hanna haluaa meille kuluttajille edullisempia ja ekologisempia vaihtoehtoja niin sähköntuottajien, vaateteollisuuden, ruoan kuin liikkumisenkin saralla. Hän haluaa, että vastuullisesti toimivia yrityksiä tuetaan ja että luontoa tuhoavan teollisuuden tukeminen verovaroin lopetetaan.

Demariaktiivina Hanna Huumonen on ajanut saastuttavista energiantuotannon muodoista luopumista ja uusiutuviin energiamuotoihin panostamista jo vuosia. Hän kannattaa maamme hiilinielujen kasvattamista ja projektiin osallistuvien metsänomistajien palkitsemista vastuullisuudestaan. Ympäristöystävällistä ruoantuotantoa, kasvispohjaisten proteiininlähteiden kehittämistä, luontoystävällistä teknologiaa ja innovaatiota on Hannan mielestä tuettava kaikin mahdollisin keinoin. Vihreään tutkimukseen ja tuotekehitykseen on satsattava, sillä vihreät alat ja vienti ovat suomalaisen työn tulevaisuus!

”Kulutustottumusten muuttamista päästöttömään suuntaan ohjataan erityisesti verotuksen ja yritystukien vähentämisen kautta. Ohjataan innovaatioita ja markkinoita ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan. ”
(Hanna Huumonen Ylen eduskuntavaalikoneessa 2019)

”Kehitetään arvonlisäverosta kestävää kehitystä tukeva veromuoto, joka ohjaa kestävämpään kuluttamiseen ja tuotantoon. Muun muassa kiertotalouspalveluihin ja kestävästi tuotettuihin elintarvikkeisiin tulee soveltaa kevyempiä verokantoja. ”
(
SDP:n vaalikärjet.)

6. Hanna ajaa lainsäädäntöön sukupuolten tasa-arvoa – kaikkien sukupuolten
Sukupuolten tasa-arvon ei tulisi nyky-Suomessa enää tarkoittaa vain naisten ja miesten välistä tasa-arvoa. Vanhakantainen heteronormatiivinen ajattelu, jossa kaksi vastakohtaa, mies ja nainen, muodostavat perheen, ei ole tältä vuosituhannelta. Hanna Huumonen ajaa lainsäädäntöön sukupuolisensitiivisyyttä, sukupuolivaikutusten arviointia sekä kaikkien sukupuolten tasa-arvoa.

Suomalainen translaki on ehkä räikein esimerkki ihmisoikeusloukkauksista, joita muita mieluusti ihmisoikeusasioissa neuvova Suomi ei ole itse onnistunut eduskunnan toimesta korjaamaan. 2010- saatika 2020- luvulla valtion ei todellakaan tulisi puuttua siihen, miten kukin sukupuoltaan ilmentää, elää ja kokee, ja millaisessa kehossa. Steriloiminen ei myöskään ole valtion tehtävä. Hannan johdolla Amnestyn ihmisoikeuksien vastaiseksi moittima suomalainen translaki päivitettäisiin välittömästi:

”Translaki on korjattava heti. Sukupuolensa vahvistavalta ei tulisi edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä, psykiatrista diagnoosia, stereotyyppistä sukupuoliroolia eikä 18 vuoden ikää. Uudistus tulisi toteuttaa niin, että virallisissa asiakirjoissa on mahdollisuus määritellä sukupuolensa “muuksi” tai olla määrittelemättä sitä.”
(Hanna Huumonen
Ylen vaalikoneessa 2019)

Muita kulmakiviä Hannan tasa-arvo -ohjelmassa ovat muun muassa sukupuolisensitiivinen varhaiskasvatus lapsen oikeutena, perhevapaiden tasaisempi jakaminen vanhempien kesken sekä niiden kustannusten kattaminen verovaroin.

SDP:n vaaliohjelman mukaisesti Hanna Huumonen olisi myös aktiivisesti mukana muun muassa purkamassa palkkaeroja naisten ja miesten väliltä, selvittämässä siirtymistä nimettömään työnhakuun julkisella sektorilla sekä kannustamassa työpaikkoja perheystävällisemmiksi. Koko demarijoukkue olisi myös puolustamassa intersukupuolisten lasten itsemääräämisoikeutta ja kehollista koskemattomuutta, lisäämässä pari- ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden palveluihin resursseja, muuttamassa raiskauksen määritelmäksi suostumuksen puutteen, uudelleenarvioimassa ja kiristämässä seksuaalirikosten rangaistustasoja sekä Tarja Halosen sekä Tuula Haataisen jalanjäljissä painottamassa tyttöjen ja naisten oikeuksia kehitysyhteistyöprojektien rahoituksesta päätettäessä. Demarijohtoisen hallituksen toimet arvioitaisiin myös tasa-arvonäkökulmasta ja sukupuolivaikutusten arviointi otettaisiin käyttöön valtion budjettiesityksiin!


7. Hanna ajaa sosiaaliturvan uudistusta sekä perinteisten duunarien että tilapäistyön tekijöiden turvaksi
Digitalisaatio ja työelämän pirstaloituminen. Nämä kaksi työmarkkinoiden samanaikaista murrosta tuottavat epävarmuutta sadoille tuhansille suomalaisille vakiduunareista prekariaattiin eli niinkutsuttuihin tilapäistyöntekijöihin. Digitalisaation on peloteltu vievän tehdastyöntekijöiltä työt, jolloin joustavuus ja uudelleenkouluttautuminen muodostuvat toimeentulon ehdoksi. Tämä epävarmuus aiheuttaa turvattomuuden ja näköalattomuuden tunteita, joka saattaa joskus löytää ilmaisukanavan kielteisinä asenteina esimerkiksi maahanmuuttajia kohtaan.

Työelämän epävarmuus koskettaa vakiduunarien lisäksi tuhansia suomalaisia pätkä-, silppu-, alusta-, extra-, vuokra- ja freelancer-töiden tekijöitä.  Ikuinen epävarmuus, vaihtelevat tunnit, matalat ja vaihtelevat palkkiot saavat aikaan sen, että elämää on vaikea suunnitella, kun ei tiedä paljonko tänään saa työtunteja tai paljonko tässä kuussa rahaa – jos lainkaan.

Hanna Huumonen ajaisi kansanedustajana siirtymistä byrokraattisesta, jäykästä, hitaasta ja rankaisevasta tukijärjestelmästä SDP:n ajamaan automatisoituun ja kolmiportaiseen yleisturvaan. Yleisturvaan olisivat oikeutettuja kaikki työnteon muodosta riippumatta aina yrittäjistä apurahansaajiin ja vakiduunareista keikkatyöläisiin. Työelämän murroksessa opiskelu, työ, yrittäjyys, perhevapaat ja työttömyys voivat vaihdella ihmisen elämässä, jolloin ennakoitava ja joustava tuki on tärkeää, kannustinloukut ja maksuviiveet toivottavasti lähivuosina historiaa.

”Kaikilla on oltava oikeus toimeentuloon, jolla taataan katto pään päällä ja ruoka pöytään. Näin opiskelijat ja eläkeläiset nostetaan köyhyysloukuista, tuetaan pienituloisia perheitä, sekä kannustetaan työttömiä keskittämään aikansa työnhakuun.”
(Hanna Huumonen Yleisturvasta
SDP:n ehdokassivulla.)

Yksilön näkökulmasta yleisturva toisi vaihteleviin elämäntilanteisiin nimenomaan turvaa ja ennakoitavuutta sekä mahdollisuuden vastaanottaa töitä tukijärjestelmän sitä estämättä. Yhteiskunnan vinkkelistä automatisoitu Yleisturva muun muassa vähentäisi päällekkäisyyksiä ja byrokratiaa, jolloin varoja vapautuisi ihmisten ohjaamiseen ja palveluihin muuttuvissa elämäntilanteissa.

8. Hannan äänestäminen tuntuu paluulta omille juurilleni  ̶ 2020-luvun arvoilla ja tavoitteilla
Kuin olisin palannut vihdoin kotiin.Siltä minusta tuntui lukea Hanna Huumosen vaalikonevastauksia, blogia, hänestä kirjoitettuja lehtijuttuja  ̶ ja lopulta myös SDP:n vaalitavoitteita. Autotehdaskaupungin kasvattina minä olisin aina halunnut äänestää muutakin väriä kuin vihreää. Minusta ei vain koskaan tuntunut siltä, että muissa puolueissa katsottiin uteliaina tulevaisuuteen, vaan pikemminkin piiloteltiin siltä, pakoiltiin sitä tai kiellettiin muutoksen tulo kokonaan.

Huumosen Hannan ja muiden nuoren polven demarien aikaansaannoksiin näin digitaalisesti blogeissa, mediassa ja SDP:n vaaliohjelmassa tutustuttuani minusta on alkanut tuntua siltä, että vihdoinkin voin äänestää kuten olen aina halunnut: punaista, vihreää ja sateenkaaren värejä. Minusta tuntuu, että ääneni Hannalle huomataan ja että sillä on vaikutusta sekä hänen edustamansa puolueen että koko eduskunnan sisällä. Että tämä nuori, lahjakas ja periksiantamaton uudistaja edustaisi minua ja kaikkia tulevaisuuden haasteisiin valmistautuvia suomalaisia viisaasti ja hyvin. Että esteiden ilmaantuessa hän selvittäisi ne sen sijaan, että jäisi voivottelemaan, änkyröimään tai syyttelemään toisia. Että voisin olla hänestä ja hänen edustamastaan poliittisesta suunnasta ylpeä.

Siksi minä äänestän kevään 2019 eduskuntavaaleissa numero 231 Hanna Huumosta.

Entä sinä? Ketä sinä äänestät?

Aino Haapala-Samuel
Freelancer-Copywriter
Uuden ajan alustatyöläinen
Äiti
KM
Politiikan penkkiurheilija
Punavihreä feministi

Tämä teksti ei ole maksettu tilaustyö, vaan Hannan kampanjan tukemiseksi hänelle tarjoamani ja kirjoittamani vapaaehtoistyöpanos. Hanna antoi minulle tekstin kirjoittamiseen aivan vapaat kädet.

Kuvat: Aino Haapala-Samuel, M. Haapala, Aimal Hakimi, Nelli Nurminen & Hanna Huumonen.