
– Sivistyspuolue kokoomuksen edustaja Lahti ei kuitenkaan viitsinyt ottaa Hesarin uutista pidempää lähdettä käteensä. Kiurun esille nostama selvitys on nimittäin Technopolis Groupin kansainvälinen selvitys, jota on tehty pidempään – ei siis mikään äkillinen vaalitempaus. Selvityksestä tiedotettiin jo viime vuoden joulukuun alussa korkeakoulujen tiedelaitosten johdon seminaarissa Joensuussa.
– Jos Lahti olisi aidosti huolissaan korkeakoulutuksen tulevaisuudesta, hän näkisi myös vastuulliseksi, että ennen hallitusneuvotteluja on hyvä olla faktaa, jonka pohjalta tehdä päätöksiä koulutuksen tulevaisuudesta, Huumonen painottaa.
Huumonen huomauttaa, että opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteissa ilmenee, että sekä SYL että SAMOK ovat edustettuina kyseisessä selvitysryhmässä. Hänestä on selvää, että selvitysryhmä on pohtinut laajempaa kokonaisuutta, johon sisältyy myös HS uutisessa (30.1.) esille nostettu keskustelu duaalimallin purkamisesta.
Huumosen mukaan erilaiset yhteistyökokeilut ovat kannatettavia. Niissä opiskelijat saavat tuntumaa työelämään ja korkeakoulujen sekä liike-elämän väliltä voidaan hakea synergiaetuja, mutta koulutuksen alistaminen yritysten intresseille on osaajayhteiskunnalle turmionpolku.
Hän korostaa, että tavoitteisiin ei päästä, jos yksisilmäisesti paimennetaan opiskelijoita vain siihen suuntaan, mihin markkinat milloinkin uutta työkarjaa kaipaavat. Opiskelija ei ole tuotantoväline. Siksi laadukkaat selvitykset ovat avainasemassa tasa-arvoisemman koulutuksen toteutumiseksi, Huumonen sanoo.
– Kansainvälinen tutkimus ja selvitystyö on arvokasta tulevan päätöksenteon tueksi. Olen iloinen, että hallitus ja ministeri Kiuru arvostavat tutkimusta, eikä päätöksiä tehdä mututuntumalla.