Julkaistu SAKKI ry:n blogissa 8.1.2018.
Tarmon hakiessa töitä hän huomasi liian usein kuulevansa alentavia kommentteja siitä, ettei miestä kannata palkata, sillä tilastollisesti miesten eliniän odote on matalampi kuin naisten ja miehet kuolevat tapaturmaisesti useammin kuin naiset. Tarmon palkkaaminen on siis yksinkertaisesti iso riski työnantajalle — ihan näin tieteellisen tiedon valossa.
Siis hetkinen. Ei toi voi olla totta. Eihän kukaan nyt noin ajattele!
Vaihtaessamme Tarmon tilalle Tarjan, saattaakin ennakkoluuloinen ääni muuttua kellossa. Vaikka elämme 2010-lukua, monet vanhanaikaiset käsitykset jylläävät yhä työelämässä. Nuorten naisten palkkaamista on pidetty riskinä, sillä ne mokomat kun voivat milloin tahansa pamahtaa paksuksi. Liian monet raskaana olevat henkilöt saavatkin osakseen vähättelevää, jopa aggressiivista kommentointia esimerkiksi hakiessaan töitä raskausaikana. Syrjintä raskauden ja perhevapaiden perusteella on kuitenkin laitonta.
Äitiysloman kesto on 105 arkipäivää, isyysloman 54 arkipäivää. Näiden lisäksi KELA:n tukema vanhempainvapaa kestää 158 päivää. Lapsen syntymän jälkeen on siis hyvinkin mahdollista, että se perheen ei-synnyttävä osapuoli on poissa työelämästä paljon pidempään kuin varsinainen synnyttäjä. Näissä tapauksissa keskustelun sävy kääntyykin useammin ns. sankari-isyyteen, kun taas työelämään palaavalta äidiltä saatetaan vakavalla naamalla kysyä, aiotko olla uraohjus vai hyvä äiti? Breaking news: vanhempi voi olla näitä molempia yhtäaikaa.
Tasa-arvovaltuutettu on nostanut raskaussyrjintää erinomaisesti esille kuluneen syksyn aikana. Se on ajankohtainen työelämän tasa-arvo-ongelma, joka “vaikuttaa monin eri tavoin naisten urasuunnitelmiin, perhevapaiden tasapuoliseen hyödyntämiseen sekä nuorten aikuisten ajatuksiin perheen perustamisesta”. Raskaussyrjintä on yksinkertaisesti laitonta. Silti kaikilla aloilla on yhä tavallista, että tieto työntekijän raskaudesta vaikuttaa työsuhteeseen.
Odottavien vanhempien muistilista:
- Hyödynnä tukipalvelut. Maailman paras neuvolasysteemimme on tukenasi läpi odotusajan.
- Tule toimeen. Muista hakea KELA:sta äitiysavustus, vanhempainraha ja lapsilisä. Äitiysavustuksen voi ottaa joko äitiyspakkauksena tai rahana. Palattuasi opintojen pariin olet vuoden 2018 alusta lähtien myös oikeutettu opintotuen huoltajakorotukseen.
- Kehtaa. Sinulla on oikeus hakea töitä myös raskaana ollessasi. On vanhanaikaista ajatella, että odottavan äidin palkkaaminen työhön olisi riski. Päinvastoin. Kun perheellistä työntekijää tuetaan ja elämän eri vaiheisiin työpaikalla suhtaudutaan kannustavasti, työnantaja saa todennäköisesti motivoituneen ja sitoutuneen työntekijän.
- Kommunikoi. Ilmoita työnantajalle vanhempainvapaastasi ja selvitä, maksaako työnantaja palkkaa vapaan ajalta.
- Jaa vastuu. Vanhempainvapaan voi jakaa. Äitiysloman jälkeinen vanhempainvapaa on jaettavissa molempien vanhempien kesken just niin kuin itse haluatte.
- Pyydä apua. Yksin ei ole pakko puurtaa. Neuvola- ja sosiaalipalvelut ovat kullanarvoisia etenkin yksinhuoltajalle. Uskalla myös pyytää apua läheisiltä, kun omat voimat hiipuvat.
- Puutu. Jos epäilet, että sinuun, opiskelu- tai työkaveriisi kohdistuu raskaussyrjintää, puutu asiaan. Tukea ja tietoa löydät osoitteesta raskaussyrjinta.fi!