Esperin p*rseestä

Viime perjantaina saimme traagisia uutisia, kun Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa Esperi Caren pyörittämän hoivakodin toiminnan kuolemaan johtaneen hoitovirheen takia. Toiminta on nyt siirretty kunnalle.

“Rahaa sataa kuin Esperin perseestä”, totesi koomikko Jukka Lindström aiemmin tänään Twitterissä. Verorahoja Suomeen ei yritykseltä ole satanut pariin vuoteen. Yritys on selvästi odottanut innolla sote-uudistusta, jossa se on nähnyt laajentumisen paikkoja. Esperi Carella on jo nyt useita toimipisteitä ympäri Suomen.


Ylen mukaan Esperi Caren pääomistaja on kansainvälinen sijoitusjätti ICG, joka pyörittää lähes 30 miljardin euron omistuksiaan kymmenien veroparatiisiyhtiöiden kautta. Suomeen se ei ole yhteisöveroja maksanut viime vuosina. Työeläkeyhtiö Ilmarinen on ilmoittanut luopuvansa yhtiön omistuksista, jollei toiminta äkkiä parane.

Veroilta välttynyt Esperi Care on odottanut sote-uudistusta kuin kuuta nousevaa. Yhtiön vuoden 2017 tilinpäätöksessä sanotaan: “Esperi näkee mahdolliset tulevat lainsäädännölliset muutokset liittyen valinnan vapauteen sekä järjestämisvastuuseen pääosin liiketoimintaan positiivisesti vaikuttavina.”

Jos tällaisista veroparatiisiyrityksistä tulee uusi normaali soten myötä, näyttää tulevaisuus synkältä. Suomalaisilla ikäihmisillä ja vanhuksilla on oltava takuu siitä, että kun tulee vanhaksi niin heistä pidetään huolta. Sipilän hallitus on muuten tehnyt 35 miljoonan euron leikkauksen nimenomaan vanhustenpalveluihin. Summa vastaa 1 000 työntekijän palkkaamista alalla, jossa hoitajapula on yksi suurimmista ongelmista.

Ei lähdetä soitellen soteen. Inhimillinen vanhustenhuolto ei saa olla soten takia uhattuna.


PS. Twitterissä huomattiin myös, että Esperi Caren anagrammi on “oon persereica”.