Ilmastonihilismi ei auta ketään – nyt tarvitaan tekoja

Hyvällä ystävälläni on tapana sanoa ”tsekkaa ittees”. Se on mitä mainioin neuvo myös ilmastoasioissa. Politiikalla  on tärkein rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa, mutta myös omassa arjessa voi tehdä ilmastotietoisempia valintoja. Tsekkaa ainakin nämä: Miten pukeudut? Miten syöt? Miten kierrätät? Ja ennen kaikkea: ketä äänestät?

Vaateteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden aloista, joita pitäisi säännellä. Pintamuoti perustuu useimmiten halvan työvoiman maissa epäeettisesti ja epäekologisesti massatuotantona tehtyihin, huonolaatuisiin vaatteisiin. Nämä vaatteet aiheuttavat merkittäviä ympäristötuhoja, sillä ekologinen puuvillanviljely, laadukas työ ja käsitteöyaineiden suljettu kierto vaatii rahaa. Lisäksi usein nämä vaatteet ovat huonolaatuisia, joten ne kestävät vain muutamia käyttökertoja. Vaatejätteestä kierrätetään alle 5%. Loppu menee roskiin. Suomessa ei ole tekstiilien kierrätystä, vaan täällä kerätty jäte menee Saksaan. Vaatejätteen kierrätys on hankalaa, sillä halvat materiaalit ovat myös hankalia kierrättää. Vaateteollisuuteen voitaisiin vaikuttaa kansallisella ja EU:n tasolla monellakin tapaa lainsäädännöllä, esimerkiksi vaatimalla selkeitä alkuperämerkintöjä ja kierrätettävyyttä. Samalla vaatejätteen keräys ja kierrätys pitäisi tehdä mahdolliseksi myös Suomessa.

Jätteen synnyn ehkäisyyn kuluttajalla on vain rajalliset mahdollisuudet, joten on lähdettävä tuotantoketjussa ylöspäin. Pakkausmateriaali on minimoitava, kierrätettävän materiaalin käyttöön tulee kannustaa ja ylipäätään kaikkien tuotteiden kierrätettävyys tulee varmistaa. Yksi merkittävä keino ovat haittaverot ja toisaalta kannustavat verohelpotukset.

Päivän Helsingin sanomissa kirjoitettiin osuvasti, kuinka ruuan ilmastovaikutukset ovat arvioituja suuremmat. Arjen valinnoilla voi siis konkreettisesti vaikuttaa. Itse vaihdoin maidon kauramaitoon (se on maukkaampaakin!), korvaan naudanlihan ruuissa kokonaan tai osittain soijarouheella (siinä on enemmän proteiiniakin) ja skippaan juuston leivän päältä. Enemmänkin voisin tehdä. Ja itseasiassa niin pitäisikin.


Kuluttajalla on vastuu ja vapaus ostaa ilmastomyönteisiä tuotteita. Sen rinnalle tarvitaan kuitenkin poliittista tahtotilaa, eikä ilmastonihilismiä. Ilmakehämme on yhteinen, eikä katso rajoja. Äänestämispäätös on myös ilmastopäätös. Think globally, act locally.