Imetys+etätyö= tasaisemmin jaetut perhevapaat

Etätyön mahdollistaminen  on  imetysystävällinen työnantajateko, joka voi parantaa työelämän tasa-arvoa.

Äitiys unohtuu usein listatessamme  syrjintää aiheuttavia, risteäviä eroja. Samoin imetys, joka on yksi hankalimmista asioista, joita olen joutunut käsittelemään henkilökohtaisesti. Siihen helposti kiteytyy koko vanhemmuuden taakka. En ole huono äiti, vaikka imetys epäonnistuisi. En ole huono äiti, vaikken imettäisi lainkaan. Mutta olenko huono äiti, jos aloitan työt heti äitiysvapaan1 jälkeen ja imetys kärsii siitä? THL suosittelee lapsen täysimetystä 4–6 kk ikään asti. 

Suomessa  valmistellaan tasa-arvoisempaa perhevapaauudistusta, jolla varmistettaisiin myös isän oikeus viettää vauva-arkea nykyistä pidemmillä, korvamerkityillä ajanjaksoilla. Tällä on tilastollisesti merkitystä mm. äidin työuran pituuteen  ja työeläkkeen määrään. Isän osuuden perhevapaasta voi ajoittaa vauvavuoden loppupuolelle, jolloin imetyssuosituskin on jo ohitettu. Silti monelle perheelle imetys on asia, joka pitää äidin tiiviisti vauvan kanssa ensimmäisen vauvavuoden ajan. 


Esikoiseni kohdalla palasin töihin heti äitiysvapaan jälkeen. Silloinen työnantajani oli joustava ja imetyksen ylläpitämiseksi tein pari päivää viikosta etänä ja annoin rintapumpun hurista kahvitauoilla toimistossa kollegoiden iloksi.  Jo silloin etätyön mahdollisuus – joka oli jo silloin suuri etuoikeus – paljasti minulle, että imetys ei ole enää kovin keskeinen syy pitkittää synnyttäjien perhevapaita. Muita hyviä syitä toki löytyy, koska jokainen perhe päättää itse, miten vapaansa pitää. Samaan aikaan sosiaaliturvaa ohjaavat lait pyrkivät suuntaamaan yksilön toimintaa tiettyyn suuntaan. Esimerkiksi siihen, että raskaussyrjintä, naisten eläkeläisköyhyys ja palkkaerot pienenisivät.

Toisen jälkeläiseni kohdalla täysi etätyö mullisti imetystaipaleemme. Kumppanini hoiti vauvaa perhevapaallaan ja minä suljin välillä kameran Teamsissa ja imetin, kun vauva kutsui. Homma hoitui. Myös isän ja lapsen suhde vahvistui jo pienestä pitäen.

Toivottavasti perheystävällisyyden ja tasa-arvoponnistelujen lomassa löydetään työpaikoilla paikallisia ratkaisuja myös imetyksen ja työn yhteensovittamiseen. Koko kansan etätyökokeilu 2020-2021 on antanut esimerkin siitä, että se monissa paikoissa voi onnistua. Moninaisuuden tukeminen työpaikoilla tarkoittaa myös ratkaisuja, jolla tuoreet äidit voivat palata halutessaan töihin aikaisemmin. Ja ilman pelkoa, että neuvolassa huomautetaan siitä, että imetystä kannattaisi jatkaa puolen vuoden ikään asti. Nämä kaksi tavoitetta voidaan etenkin monissa asiantuntijatöissä yhdistää.

1Tätä kirjoittaessani 8/2021 äitiysvapaa on 105 vrk, joka alkaa 1 kk ennen laskettua aikaa. Tämän jälkeen alkaa vanhempainvapaajakso, jonka vanhemmat voivat jakaa haluamallaan tavalla.