OLL: Minne unohtui miesurheilu?

Och samma på svenska: Var blev herridrotten? 

KANNANOTTO

Julkaistu: 18.06.2014 klo 13:00

Opiskelijoiden Liikuntaliitto peräänkuuluttaa urheilutoimittajia tunnustamaan naisten tasavertaisen aseman liikunnassa ja urheilussa.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto on huolestunut uutisoinnin tavasta, jolla naisten asemaa urheilussa tuodaan esiin. Urheilujournalismissa tiedostamattomana normina pidetään miesten urheilua, jota kutsutaankin luontevasti “urheiluksi”- siitä erotetaan erityisryhmänään naisurheilu. Naisten urheilu on Suomessa aliresursoitua ja aliarvostettua verrattuna miesten urheiluun, eikä tilannetta helpota sen mieltäminen erilliseksi kategoriaksi.

“Naisten osallistumisesta ja osallisuudesta urheiluun uutisoidaan liian vähän ja silloinkin puhutaan erikseen urheilusta ja naisurheilusta. Esimerkiksi Iso-Britanniassa yhtä naisten urheiluun liittyvää artikkelia kohtaan julkaistaan 53 miesten urheiluun liittyvää artikkelia”, toteaa Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtaja Hanna Huumonen.

12.6.-14.6. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla järjestetyssä kuudennessa International Working Group on Women and Sports-maailmankonferenssissa keskusteltiin naisten osallisuudesta urheilussa. IWG-verkoston tavoitteena on naisten tasavertainen asema liikunnan ja urheilun kaikilla osa-alueilla. Konferenssista uutisointiin ansiokkaasti valtakunnallisessa mediassa. Uutisoinnista välittyneessä kuvassa naisten asema urheilussa nähtiin kehittyvien maiden ongelmana.

Kuitenkin länsimaissa monet asiat ovat jopa huonommin, kun puhutaan esimerkiksi naisten edustuksesta urheilujärjestöjen keskeisillä paikoilla tai kolmannella sektorilla toimivien urheilu- ja liikuntapäälliköiden palkka-eroista naisten ja miesten välillä. Nämä miesvaltaiset rakenteet ovat vanhentuneita. Yhtenä esimerkkinä tästä on Helsingin Sanomien (14.6.) uutisointi IWG-konferenssista “Naisurheilu”-otsikon alla.

“Miksi naisurheilu on oma kategoriansa mutta miesurheilu ei ole? Miksi emme puhu samalla tavalla miesten jalkapallon MM-kisoista Brasiliassa?,” ihmettelee varapuheenjohtaja Joonas Kinnunen. Niin kauan kuin puhutaan erityisestä naisurheilusta, edistetään tiedostamattomasti ajatusta muun urheilun maskuliinisuudesta ja jonkinlaisesta perustavanlaatuisesta erosta miesten ja naisten liikunnan ja urheilun välillä.

“Tämä ero on kuitenkin keinotekoinen. Muutos on jo käynnissä. Myös urheilutoimittajien on viimein herättävä todellisuuteen ja kannettava vastuunsa.”, linjaa puheenjohtaja Huumonen.
Erityisiä toimenpiteitä tarvitaan niin paikallisella kuin globaalilla tasolla naisten aseman parantamiseksi urheilu- ja liikuntamaailmassa. Yksi askel kohti urheilun tasa-arvon toteutumista on puhetavan muutos. Näin annetaan myös naisten liikunnalle ja urheilulle sen ansaitsema arvostus.

Opiskelijoiden Liikuntaliitto on allekirjoittanut vuonna 2011 Brightonin julistuksen ja on sitoutunut edistämään naisten ja tyttöjen asemaa liikunnassa ja urheilussa.

Lisää infoa IWG-konferenssista: http://www.iwg-gti.org/