Rokote tai rapsut

Rokotevastaisuus juontaa juurensa vuonna 1998 julkaistuun – myöhemmin epätieteelliseksi todistettuun -tutkimukseen, jossa väitettiin tiettyjen rokotusten aiheuttavan autismia. Vaikka tutkimus on useita kertoja todistettu virheelliseksi, sen myötä valloilleen päässyt rokotevastaisuus pysyy yhä sitkeästi elossa. Ja vaatii kokoajan lisää kuolonuhreja.

 

Tällä viikolla Pohjanmaalla on raportoitu tuhkarokkotapauksesta. Siis taudista, jota ei pitäisi enää Suomessa ilmetä laajan rokoteohjelman ja sen myötä saadun laumasuojan ansiosta.

 

Italiassa ilman pätevää lääketieteellistä syytä rokottamatta jätettyjen lapsien vanhemmille on aiemmin säädetty laissa sakkorangaistus. Populistienpuolueen ajamana lainsäädäntö kuitenkin haluttiin kumota Italiassa.   

 

Pohjanmaalla nousseen tuhkarokkotapauksen myötä Suomen tulisi ottaa käyttöön Italian (entinen) malli, jossa lasten rokottamatta jättämisestä ilman hyvää lääketieteellistä syytä rapsahtaisi vanhemmille roimat sakot. Tällä suojelisimme lapsiamme sairauksilta, joita voidaan ehkäistä ja ennen kaikkea laumasuojan ansiosta suojelisimme niitä, jotka eivät hyvästä lääketieteellisestä syystä rokotetta voi ottaa.

 

En halua, että maamme palaa lääketieteen saralla keskiaikaan. Rokote ei ole vain yksilön valinta, vaan meidän kaikkien turva.