Miltä näyttäisi syrjimättömyyteen perustuva vaalikone – tässä yhdenvertaiset vaalikonekysymykset

Vaalikoneiden täyttäminen on ihmisten parasta aikaa. Vaalikoneiden kysymystenasettelu kuitenkin määrittää sitä, mikä on taustalla piilevä yhteiskunnallinen normi. Miltä näyttäisi vaalikonekysymykset, joiden lähtökohtana olisi syrjimätön ja yhdenvertainen yhteiskunta? Esimerkiksi tällaiseltä.

NYT: Homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla. (HS Vaalikone 2019)

Tämä kysymys on jo ratkaistu Suomen laissa ja hyvä niin. Kaikkien ihmisten tulee olla tasavertaisia lain edessä. Polttavampi ihmisoikeuskysymys juuri nyt on translain uudistus. Sukupuolensa vahvistavalta ei tulisi edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä, psykiatrista diagnoosia, stereotyyppistä sukupuoliroolia eikä 18 vuoden ikää. Uudistus tulisi toteuttaa niin, että virallisissa asiakirjoissa on mahdollisuus määritellä sukupuolensa “muuksi” tai olla määrittelemättä sitä.

ENSI KERRALLA: Lainsäädännön tulisi kohdella eriarvoisesti ihmisiä sukupuolen ilmaisun tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Siinähän sitten perustelisit, miksi haluat syrjiä ihmisiä.

NYT: Vanhempainvapaa tulisi jakaa tasan naisten ja miesten kesken. (Alma Median vaalikone 2019)

Vanhempainvapaa nimensä mukaisesti tulisi jakaa tasan vanhempien kesken. Konservativiisella ja heteronormatiivisella perhe- ja vanhemmuuskäsityksellä unohdetaan täysin yksinhuoltajat, sateenkaariperheet ja adoptioperheet.

ENSI KERRALLA: Vanhempainvapaat tulisi jakaa tasaisesti vanhempien kesken.

Näin on.

NYT: Koulussa ja päiväkodeissa lapsia pitää puhutella sukupuolineutraalisti eikä tyttöinä ja poikina. (Maikkarin vaalikone 2019)

Eräs mainio ja sattumalta myös sukupuolineutraali tapa puhutella lapsia (sekä myös muita kanssaihmisiä) on heidän nimensä. Lisäksi sukupuolineutraaliutta tuskin kukaan ajaa, vaan sukupuolisensitiivisyyttä, jossa lapselle ei ulkoapäin (tai vaikka genitaalien perusteella) sanella mistä hänen kuuluu pitää, vaan kuunnellaan kuka hän on ja mistä hän itse on kiinnostunut.

ENSI KERRALLA: Lasten pukeutumisen tulisi olla genitaalien perusteella värikoodattua.

Siinähän sitten selittelisit.

NYT: Minua ei haittaa, jos lapseni menee naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa. (IS Vaalikone 2019)

Onnea vaan niiden ehdokkaiden jälkeläisille, jotka vastaavat tähän, että kyllä vaan haittaa.

ENSI KERRALLA: Minua ei haittaa, jos lapseni menee naimisiin rakastamansa ihmisen kanssa.

Sitten voitaisiin keskustella avioliitosta instituutiona ylipäätään.