Väkivallatonta joulua

Joulu on monille perheille vuoden kohokohta: yhdessäoloa, iloa, rauhaa ja rakkautta. Joillekin se kuitenkin tarkoittaa yksinäisyyttä, ahdistusta ja jopa perheväkivaltaa. Sosiaalipäivystys on varautunut joulun kriisitilanteisiin tänäkin vuonna.

Syksyn stressi voi purkautua jouluna perheissä muutaman viinilasillisen jälkeen riitoina tai jopa väkivaltana. Pahinta on, jos pienet lapset joutuvat seuraamaan sivusta aikuisten konflikteja. Siitä on joulun rauha kaukana.

Uuden Seelannin parlamentti hyväksyi viime kesänä uuden lainsäädännön, jonka myötä perheväkivallan uhri voi saada 10 päivää palkallista vapaata töistä lähteäkseen myrkyllisestä ja väkivaltaisesta suhteesta ja suojellakseen lapsiaan. Laki koskee luonnollisesti kaikkia perheväkivallan uhreja, ei pelkästään naisia. Lähteminen väkivaltaisesta suhteesta on vaikeaa jo henkisesti. Suhteesta lähtemiseen liittyvä arjen uudelleenjärjestely on raskasta ja saattaa lykätä päätöstä lähteä. Joskus jopa tuhoisin seurauksin.

Vastaavanlainen laki olisi myös tervetullut Suomeen. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna lähisuhdeväkivalta laski Suomessa, mutta vaati yhä 8300 uhria. Se on tasan 8300 uhria liikaa. Lainsäädäntöä muuttamalla Uuden Seelannin malliin kynnys suojella itseään ja lapsiaan väkivaltaiselta puolisolta madaltuisi ja esimerkiksi pahoinpitelytapausten uusiutuminen vähenisi.

Tänäkin jouluna monet tahot ovat kampanjoineet raittiin joulun puolesta lapselle. Perinteisen ydinperheen joulun tilalle on noussut uusia, yhteisöllisiä joulunviettotapoja. Jos apua tarvitsee, mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää myös joulupyhinä.

Toivotan kaikille rauhallista ja väkivallatonta joulua.