Valta, asema ja valta-aseman väärinkäyttö

Suomi 2020-luvulla. Urheilun tila yhdessä kuvassa: kourallinen valkoisia keski-ikäisiä miehiä vähättelee ja kiistää julkisuudessa naisten kokeman häirinnän ja heihin kohdistuneen epäasiallisen käytöksen. Nämä ovat tällä hetkellä suomalaisen urheilun kasvot. Naisten kasvoja ei näy. He ovat vaiti.

Olympiakomitea on Suomen suurin liikuntaa edistävä järjestö. Se nauttii myös suuria summia Veikkauksen tukipotista. Olympiakomitean merkitys liikuntalain yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon periaatteiden edistämisessä on merkittävä. Siksi järjestön ja sen toimijoiden olisi tunnistettava valtansa ja käytettävä sitä vastuullisella tavalla. Olympiakomitealla on yhdenvertaisuuden edistämiseen jo itsellään kymmenien sivujen edestä erilaisia erinomaisia ohjeistuksia. Niistä voisi aloittaa.

Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki peräänkuulutti blogissaan läpinäkyvämpää hallintoa ja järjestödemokratiaa Olympiakomiteassa. Sitä varmasti tarvitaan. Lisäksi on aika alkaa elää sanoja teoiksi. Liikunnan edistämisen kattojärjestössä toimivien tulee ymmärtää mitä on valta-asema ja sen väärinkäyttö. Valta-asemassa olevalla henkilöllä on häirintätekoihin kytkeytyen mahdollisuus vaikuttaa kohteiden elämään ja työuraan. Ja on päivän selvää, että siitä ei tule ainakaan palkita. 

Yhdenvertaisuus ei toteudu pelkästään julistamalla tasa-arvoa muutaman etuoikeutetun vallankäyttäjän suulla. Se toteutuu toimimalla yhdenvertaisuuden puolesta luomalla turvallista tilaa ja mahdollisuuksia järjestö- ja urheilu-uralla etenemiseen myös muille kuin valkoisille miehille. Olympiakomitea on sen velkaa jokaiselle tytölle, naiselle ja muille, joiden ääni on nyt vaiennettu urheilun tasa-arvokeskustelussa.

Hanna Huumonen
Valtion liikuntaneuvoston tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja kestävän kehityksen jaoston puheenjohtaja
Valtion liikuntaneuvoston jäsen