Hanna

 

Hanna

2014_9_työväenhuumonen-15Synnyin Tampereella vuonna 1988. Samana vuonna minut kastoi Hannaksi yksi Suomen ensimmäisistä naispapeista. Olen luonteeltani ulospäinsuuntautunut kuuntelija. Teen töitä säntillisesti ja pysyn aikatauluissa, mutta olen myös luova heittäytyjä. Olen ensisijaisesti tekijä – en usko huuteluun ja valittamiseen, vaan asioihin tarttumiseen ja niiden muuttamiseen. Sanahelinästä on päästävä tekoihin.

 

Koulutus

Yhden välivuoden aikana innostus filosofiaan palasi avoimen yliopiston kurssien myötä. Päätin hakea yliopistoon. Ja pääsinkin. Filosofia paljastui juuri oikeaksi pääaineeksi etenkin logiikan, argumentaatio-opintojen ja etiikankurssien myötä. Suoritin sivuainekokonaisuuksia kirjallisuustieteestä, elämänkatsomustiedosta, tanssipedagogiikasta ja biologiasta.

Valmistuttuani kahdessa vuodessa yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi erinomaisin arvosanoin sain myös kunnian toimia tuntiopettajana filosofian laitoksella. Kolmen syksyn ajan olin vastuussa laitoksemme Klassikot-kurssin Platon-osuudesta ja viimeisenä vuotena myös Aristoteles-osuudesta. Innostus antiikin filosofiaan näkyi ja tuntui – opetustyössä opin itsekin suunnattomasti.

Vuonna 2012 käväisin opiskelijavaihdossa USA:n keskilännessä, Kansasin osavaltiossa. Vaihto-opiskelu oli yksi avartavimmista asioista elämäni varrella. Konservatiivinen, uskonnollinen ja republikaaninen osavaltio todella opetti erilaisesta elämänpiiristä minulle; arvoliberaalille demarille. Sain myös perspektiiviä ihmiselämän häilyväisyydestä, kun kotikaupunkiimme iski tuhoisa tornado. En ole koskaan aiemmin joutunut pakenemaan henkeni edestä. Ja toivottavasti ei toiste tarvitsekaan. Upeinta vaihdossa oli kuitenkin monikulttuurisuus: olin tanssijana korealaisessa pop-tanssiryhmässä ja järjestin suomalaisten kanssa Finnish Gatheringin, jossa lauloimme suomalaisia kappaleita ja kerroimme kotimaastamme.

Filosofia on edelleen intohimoni, mutta työ liikunta-alalla ja luottamustoimeni ylioppilaskunnan hallituksen liikuntavastaavana sai kiinnostuksen toiseen alaan nousemaan. Hain ja pääsin opiskelemaan liikuntatieteelliseen tiedekuntaan kansainväliseen Sport Management and Health Promotion-maisteriohjelmaan.

 

 

Työura

Ensimmäinen työkokemukseni oli 15-vuotiaana tehdastyöläisenä patjatehtaan liukuhihnalla. Silloin
ymmärsin työn merkityksen ja toisaalta työnteon ilon. Jokainen työ on tärkeä. Ennen täysi-ikäisyyttäni ehdin työskennellä päiväkodissa avustajana ja myyjänä eräässä tehtaanmyymälässä.

Amiksen kautta pääsin kiinni luoviin media-alan töihin. Suoritin työharjoitteluni Yleisradiolla (YLE Viihde) kuvaussihteerin assistenttina tekemässä Tartu Mikkiin- ohjelmaa ja  Se on siinä-ohjelmaa. Ammattikoulun aikana ovet oman alan palkkatöihin avautuivat melkein kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Työskentelin tällöin mainostoimistossa käsikirjoittajana ja äänimainosten näyttelijänä.

Valmistuttuani toiselta asteelta jatkoin mainosalan töitä vielä vuoden verran ja samalla aloitin urani ryhmäliikunnanohjaajana. Työ liikunnan parissa on osoittautunut yhdeksi mielekkäimmistä elämäni duuneista. Liikunnanohjaustyö jatkui myös opintojen ohella päästyäni yliopistoon. Olen ohjannut kuuden vuoden ajan 10-20 jumppatuntia viikossa. Ohjaustyö avasi myös oven Yliopistoliikunnan toimistolle, jossa olin ruuhka-apuna kahtena peräkkäisenä syksynä. Ohjasin liikuntaa myös vaihtoyliopistossani Kansasissa ja nyt Helsingissä Unisportilla.

Vuonna 2015-2016 työskentelin liikunta-asiantuntijana Metropolia ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa. Liikuntapolitiikka sai kuitenkin jäädä, kun sain unelmatyöni Brysselistä arvostamani europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren avustajana. Muutin Suomeen takaisin vuoden 2017 lopulla ja aloitin työni Suomen ammattiin opiskelevien liitto SAKKI ry:n yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin asiantuntijana ennen kuin siirryin esikoiseni syntymän myötä äitiyslomalle.

 

Luottamustoimet & sosialidemokraattinen liike

Löysin poliittisen kotini jo ennen muuttoani Jyväskylään, mutta vasta siellä kipinä syttyi. Vuosikurssillani oli innokas demari, joka sai sosialidemokratian palon tarttumaan myös minuun. Vuonna 2011 lähdinkin JYYn Demariopiskelijoiden ehdokkaaksi. Pääsin edustajistoon ensiyrittämällä ja myös vuoden 2013 vaaleissa sain äänestäjien siunauksen jatkokaudelle.

Vuonna 2012 liityin puolueeseen ja olin Jyväskylän Työväenyhdistyksen kuntavaaliehdokas. Äänimäärä ei riittänyt paalupaikoille saakka, mutta kokemus kampanjoinnista ja vaalityöstä oli opettavainen. Vaalien jälkeen olin sivistyslautakunnan varajäsen.

Ainejärjestöaktiivista olin jo noussut edaattoriksi. Seuraava askel oli ylioppilaskunnan hallitus, johon minut valittiin varapuheenjohtajaksi sekä sopo- ja liikuntavastaavaksi vuodelle 2013. Opin paljon y-liikkeestä ja sen sisäisestä valtapolitiikasta ja verkostoiduin ylioppilaskunta- ja opiskelijakuntatoimijoiden kanssa. Nämä verkostot ovat kantaneet tähän päivään asti ystävyyden ja yhteistyön merkeissä.

JYY-vuotenani toimin myös JSDN:n puheenjohtajana. Kauteni aikana yritin saada osaston taloudenpitoon selkeyttä kirjanpito-ohjelmien käyttöönoton kautta. Halusin myös haalia uusia jäseniä ja aktivoida vanhempia toimijoita. Siinä onnistuinkin. JSDN-urani kohokohta oli edarivaalit, joissa nostimme paikkamäärämme kolmeen. Tämä onnistui upealla yhteistyöllä, kokemuksella ja innokkaan vaalipäällikön osaamisella. (Vuonna 2015 tavoite onkin jo neljässä paikassa!) JSDN:n puheenjohtajana pääsin osallistumaan myös Keski-Suomen SDP:n piirihallituksen kokouksiin, jonne pyrin tuomaan nuorta ääntä ja ideoita.

JYY:n hallitusvuoden jälkeen halusin jatkaa opiskelijapolitiikan parissa. Marraskuussa 2013 minut valittiin yksimielisesti Opiskelijoiden Liikuntaliiton puheenjohtajaksi. Pari päivää myöhemmin minut nostettiin SONKin liittohallituksen jäseneksi.

Työskentely SONKin liittohallituksessa oli innostavaa ja halusin jatkaa pidemmälle. Vuosina 2015-2016 toimin SONKin puheenjohtajana. Kaudella toteutimme hyvin näkyvästi kampanjaa vihapuhetta ja valemedioita vastaan.

 

 

Vapaa-aika

Olen kulttuurin ja liikunnan moniottelija. Vapaa-aikaani vietän laulaen (työväenlauluja) konservatorion laulutunneilla tai (niitä) kotona koskettimilla soittaen. Olen soittanut pianoa 7-vuotiaasta asti ja aloitin laulutunnit 18-vuotiaana. Musiikkiopistosta lähtiessäni sain myös perustutkinnot näistä käteeni.
Tanssiharrastuksen aloitin 12-vuotiaana nykytanssilla ja baletilla. Harrastus jatkuu yhä itse tanssien tai tanssillisia tunteja ohjaten. Olen myös suorittanut tanssipedagogiikan erikoistumisopinnot Jyväskylässä. Myöhemmin harrastuksiini ja liikunnanohjaajan ammattiini löysin mukaan astangajoogan ja fyysisemmät ryhmäliikuntalajit.
Pelaan roolipelejä tietokoneella – yksin ja yhdessä. Rakkain peli minulle on ehdottomasti Baldur’s Gate. Innostun suuresti myös lautapeleistä. Vaikka olenkin elokuva- ja tv-sarjaharrastaja, en ole omistanut televisiota  moneen vuoteen. DVD-hyllyni on täynnä isoja tv-sarjaboxeja ja satoja elokuvia. Otos isosta kirjahyllystäni sen sijaan näyttää suunnilleen tältä.

 

Muiden sanoin:

Hanna on juuri sellainen rohkea ja johdonmukainen arvopoliitikko, jolle minä annan mielelläni tukeni. Liian harva sosialidemokraatti uskaltaa puhua vaikeista asioista. Meillä on liikaa poliitiikkoja, joille on tärkeämpää pysyä omalla mukavuusalueella, kuin muuttaa maailmaa ja puolustaa heikoimpia. Tiedän, että Hannan rohkeus riittää. Arvostan erityisesti sitä, että hän puolustaa vakaumusten tasa-arvoa, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja on selittelemättä feministi.

Sonja Kekkonen,
Kehitysministeri Sirpa Paateron erityisavustaja
SDP:n puoluehallituksen jäsen
Viitasaaren kapunginvaltuuston puheenjohtaja

*

Huumis on todellinen ihmisjohtaja. Hän antaa tiimiläisilleen tilaa, mutta varmistaa, että hommat hoituvat. Olen myös ollut mukana kun Hanna on tehnyt todella vaikeita päätöksiä jämäkästi ja suoraselkäisesti. Se kaukokatseisuus, johon Hannan johtajuus perustuu, on omiaan nostamaan mitä tahansa liittoa.

Joonas Kinnunen
Varapuheenjohtaja
Opiskelijoiden Liikuntaliitto – OLL

*

Sain tutustua Hannaan vasta vähän aikaa sitten, mutta muutama asia minulle on jo selvää: Hanna on ihmisenä lämmin, johtajana määrätietoinen ja SONKin puheenjohtajana hän olisi aikaansaava.
SONK kaipaa räväkkyyttä ja näkyvyyttä, ja niitä Hanna on jo liittohallituskaudellaan onnistunut tuomaan liikkeeseemme. Debatin entisenä päätoimittajana minua ilahduttaa Hannassa myös hänen kirjallinen lahjakkuutensa ja tuotteliaisuutensa. Arvostan.

Siiri Saastamoinen
Debatin päätoimittaja 2012-2013

*

Huumonen ei ainakaan työntekoa pelkää. Olen tänä vuonna seurannut, kun hän on valtakunnallisen opiskelijajärjestön johdossa kiertänyt kenttää ja saanut jäsenistön innostumaan liittonsa toiminnasta. Hanna on osallistava ja määrätietoinen johtaja, jonka ansiosta Opiskelijoiden Liikuntaliitto on noussut lentoon.

Paula Martikainen
Hallituksen puheenjohtaja
Itä-Suomen Yliopiston Ylioppilaskunta – ISYY

*

Olen ollut mukana SONKin toiminnassa usean vuoden ajan paikallisosasto JSDN kautta. Tuona aikana olen nähnyt jos jonkinlaisia puheenjohtajia ja toimijoita. Olin jo päättänyt lopettaa kaikki puuhat nuoriso- ja opiskelijapolitiikan parissa, mutta minun onnekseni Hanna hyppäsi tuolloin puikkoihin ja sai aktivoitua uudelleen tällaisen ”vanhan jäärän”.
Hanna on tehnyt minuun vaikutuksen osallistavalla mutta samalla määrätietoisella otteella toimiessaan JSDN puheenjohtajana ja hoitaessaan muita luottamustehtäviä. Hannassa on sellaista energisyyttä ja avarakatseisuutta, jota SONK edellyttää puheenjohtajaltaan.

Jani Kokko
Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopistossa
JSDN puheenjohtaja 2011

*

Hanna on aktiivinen toimija, joka uskaltaa ottaa vahvasti arvojensa mukaisesti kantaa.

Janne Ollikainen,
Pääsihteeri
TUL 2010- ja SONK 1995-1996

*

Hanna on ennakkoluuloton johtajatyyppi, jossa pehmeät arvot yhdistyvät kovaan osaamiseen. Hannan ahkeruus, jämäkkyys ja poliittinen pelisilmä tekevät hänestä erinomaisen valinnan SONK:n veturiksi.

Jirka Hakala
Puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto – KOL

*

Olen oppinut tuntemaan Hanna Huumosen asiantuntevana ja rohkeana poliittisena toimijana, jonka kanssa on aina ilo tehdä yhteistyötä. Hanna ei pelkää tarttua härkää sarvista ja toimia vaikeissakin tilanteissa. Hänellä on halua ja taitoa löytää yhdistäviä tekijöitä hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa.

Tiina Parkkinen,
Puheenjohtaja
Vasemmisto-opiskelijat – Vasop

*

Tunnen opettajana, puoluetoverina ja yhteistyökumppanina Hannan räväkäksi ja luotettavaksi toveriksi, joka on valmis suuriinkin saappaisiin aina mielenkiintoisten uusien aatoksien kanssa. Suomen suurimmassa työväenyhdistyksessä – Jyväskylän Työväenyhdistyksessä – luotamme Hannaan myös eduskuntavaaliehdokkaana.
Hannasta saamme jatkajan nuorten naisten virtaan, jota meiltä pulppuaa kuten perusturvaministeri Susanna Huovinen tai Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkinen. Minä valitsisin Hannan SONK:n puheenjohtajaksi, koska jo OLL:n puheenjohtajana hän osoitti toimintakykynsä opiskelijoiden etujen ajajana.

Kimmo Suomi
Professori
Jyväskylän Työväenyhdistyksen ja SDP:n Keski-Suomen piirin varapuheenjohtaja
Jyväskylän kaupunginhallituksen jäsen

*

Hannan jalanjälkiä on ollut ilo seurata JSDN:ssä. Hän pisti omalla kaudellaan JSDN:n talouden kuntoon ja yhdisti johtajuudellaan vanhoja sekä uusia toimijoita yhdeksi, vahvaksi rintamaksi. Myös JYYn edustajistovaaleissa demariopiskelijoiden paikkamäärä nousi viime vuonna.

Annu Komulainen
Puheenjohtaja
Jyväskylän sosialidemokraattiset nuoret ja opiskelijat – JSDN

*

Huumonen on töitä pelkäämätön tyyppi, jota on ilo tukea. Hän tuntee hyvin ylioppilaskuntapolitiikan, mutta myös AMK-puolen toiminnan, jossa on vielä paljon tilaa sosialidemokraattisen aatteen edistämiselle. Uskon, että Hanna on oikea henkilö puskemaan eteenpäin näitä ja muitakin asioita SONKissa.

Tony Viksten
puheenjohtaja
Sosialidemokraattiset Ammattikorkeakouluopiskelijat – SOMA

*

Parasta Hannassa? Se, että niin älykkäällä ja määrätietoisella henkilöllä on niin tarttuva nauru. Ihailen suuresti Hannan asennetta työtä, elämää ja toisia ihmisiä kohtaan – sillä mennään vielä pitkälle.

Anna Kylmänen
Liittohallituksen jäsen
Vihreiden Nuorten ja Opiskelijoiden Liitto – ViNo

*

Aloitin Länsi-Suomen Demarinuorten puheenjohtajana tammikuussa 2013. Tuolloin toinen suurista osastoistamme, JSDN, oli lähes tekohengitystilassa. Jyväskylässä ohjat otti onneksi käsiinsä Hanna ja tätä nykyä JSDN toimii upeasti. Hannalla on talousosaamista, hän tuntee hyvin osastojen arjen ja on helpostilähestyttävä. Hanna uskaltaa ottaa kantaa, näkyä ja kuulua. Hannassa on kaikki, mitä SONK tarvitsee!

Milla Granlund
Puheenjohtaja
TASY ry ja Demarinuorten Länsi-Suomen Piiri

*

Hanna tarttuu uusiin haasteisiin työtä tai vastuuta pelkäämättä. Hänellä on sitä vankkaa osaamista ja kokemusta niin asioiden kuin ihmistenkin johtamisesta, jota myös SONK:n puheenjohtajalta edellytetään. Energisenä, iloisena ja päättäväisenä naisena hän vie solidaarisuuden ja oikeudenmukaisuuden ilosanomaa eteenpäin. Hanna on luottamuksen arvoinen!

Riitta Mäkinen
Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Jyväskylän Työväenyhdistyksen puheenjohtaja

*

Tutustuin Hannaan viime vuonna ylioppilaskuntatoiminnan kautta. Tänä vuonna olen saanut seurata hänen työtään OLL:ssa. Hanna on nostanut liiton profiilia merkittävästi persoonallaan ja asiantuntijuudellaan. Hannan johtajuuden merkitys on ollut suuri haasteiden edessä olleelle Opiskelijoiden Liikuntaliitolle, joka on nyt tunnetumpi kuin pitkään aikaan. Uskon, että astuessaan SONKin johtoon Hanna pystyisi kokemuksensa avulla innostamaan koko kentän mukaan SONKin toimintaan. Suosittelen!

Annis Riekkinen
Hallituksen puheenjohtaja
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta – HYY

*

Aito tekijä, kentän kuuntelija ja vahva vaikuttaja. SONK saa Hannasta rautaista kokemusta, vahvaa johtajuutta sekä valtakunnallisia verkostoja . Hannan asiantuntemus ja persoona ovat juuri sitä, mitä sosialidemokraattinen opiskelijaliike on odottanut.

Noora Kettunen
Puheenjohtaja
Joensuun sosialidemokraattiset opiskelijat – JOSY

*

Rehellisesti sanottuna Hanna sai tammikuussa johdettavakseen järjestön, jonka kunto oli, noh, mitä se nyt oli porvarin jälkeen. Sinnikäs työ, määrätietoinen jäsenkentän palveleminen, onnistunut medianäkyvyyden saaminen ja suurimpien karikoiden tyylikäs ohittaminen ovat antanet hänelle sellaista kokemusosaamista, jota uskon SONKin ansaitsevan.

Teemu Myllärinen
OLL:n puheenjohtaja 2013
Tuhatkunta varapuheenjohtaja 2012-2013

*

Tarvitsemme rohkeutta, ennakkoluulottomuutta, oivallusta ja vahvaa näkemystä tulevaisuudesta. Hannasta löytyy kaikki nämä piirteet. Hanna on tulevaisuuden tekijä.

Nelli Baran
TOSY

*

Hanna on kuin kuppi kuumaa kahvia:
tumma, täyteläinen ja vahva.

Olen oppinut rakastamaan kahvia.
Kahvi on parasta luomuna, ilman kermaa.

Hanna on kuin kuppi kuumaa kahvia, mutta piristävämpi.

Heidi Keränen
Puheenjohtaja
Oulun opiskelijoiden sos. dem. yhdistys